Sorbitol

Sorbitol is een polyol. Polyolen zijn afgeleid van gewone suikers, ook wel suikeralcoholen genoemd.
Polyolen worden niet of nauwelijks opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen ze onveranderd in de dikke darm terecht. Doordat ze nauwelijks opgenomen worden, leveren ze dus ook geen of veel minder energie.
Ze worden echter wel zeer heftig gefermenteerd (omgezet) door de bacteriën in de dikke darm. Hierbij ontstaan diverse producten, waaronder gassen zoals koolzuurgas, waterstofgas en methaangas. Deze gassen zorgen voor de bijwerkingen; krampen, winderigheid en diarree. Ook trekken polyolen water aan, wat tevens een bijdrage aan de diarree levert. Deze verschijnselen zijn vergelijkbaar met een lactose– of fructoseintolerantie. Het laxerende effect van bijvoorbeeld pruimen is te danken aan de hoge concentratie sorbitol in deze vruchten.

Een injectie waar sorbitol in zit, kan het evenwicht verstoren in de enzymen die de glucose-fructose omzetting regelen en kan leiden tot het ontstaan van diabetes. Het kan tevens leiden tot een fout in de energievoorziening van de cellen, celdood en DNA fragmentatie. In de VS is een waarschuwing afgegeven voor sorbitol: “not to be injected”.
Sorbitol wordt in vaccins gebruikt als stabilisator t.b.v. de houdbaarheid van het product.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.